Patellaarinen tendinopatia
Hyppääjän polvessa (toiselta nimeltään patellaarinen tendinopatia) kipu paikantuu polvilumpion alapuolelle jänteeseen. Etureiden voima välittyy polven ojentuessa polvilumpion yli jänteelle ja jänteeseen voi syntyä hyppääjän polvessa mikrorepeämiä.
Oireilua provosoi polven ojennusliikkeet, kuten hyppiminen. Hyppääjän polvea onkin usein 15–30- vuotiailla, jotka harrastavat aktiivisesti esimerkiksi palloilupelejä. Tyypillisesti nuori harrastaa esimerkiksi lentopalloa, jossa on hyppyjä sekä nopeita suunnan muutoksia. Harjoittelu kovalla saattaa provosoida tilannetta. Tutkittaessa hyppääjän polvea on syytä tarkastaa hyppytekniikka, onko reidessä lihasheikkoutta, alaraajojen mahdolliset virheasennot, kuten pitkittynyt pronaatio sekä muun muassa mahdolliset liikerajoitukset, kuten nilkan koukistussuuntaan oleva liikkuvuuden rajoitus. Jännealue voi olla painettaessa kipeä.

Hoito

Alussa on syytä jättää repivimmät ja räjähtävimmät harjoitteet tauolle. Esimerkiksi lentopallossa on paljon nopeita hyppyjä ja akuutissa vaiheessa kovimmat treenit kannattaakin jättää väliin.

Tarvittaessa puututaan toiminnassa ilmeneviin ongelmiin, kuten pakaran, etureiden, pohkeen ja takareiden kontrolliin sekä nilkan liikkuvuuteen. Jos pronaatio on pitkittynyt, niin siihen voidaan puuttua jalkaterän alueen harjoittein, pohjallisin ja jalkineohjauksen avulla. Currex Med pohjalliset ja enemmän tukea antavat Novaped Sports lattajalan pohjalliset voivat sopia lieviin linjausongelmiin jalkaterän harjoitteiden ohessa. Pronation Control lattajalan pohjalliset soveltuvat hieman merkittävämpään jalan pitkittäiskaaren madaltumaan. Ne voivat toimia erinomaisina pohjallisina kun halutaan tukea erityisesti oireilevaa lattajalan omaavaa alaraajaa ja helpottamaan jalan supinaatiota.

Reisilihakseen kohdistetut harjoitteet ovat kuitenkin usein tärkeimmässä asemassa. Fysioterapeutit ja jalkaterapeutit hyödyntävätkin usein hyppääjän polvessa mm. isometrisiä, eksentrisiä ja niin kutsuttuja Heavy slow resistance training- harjoitteita. Nousujohteinen harjoittelu voi ollakin tehokkaampaa kuin isometrinen harjoittelu (1). Harjoittelussa voidaan hyödyntää kotiharjoitteita, polven ojennuslaitetta, prässiä sekä myöhemmin kyykkyjä sekä askelkyykkyjä. Harjoittelun täytyy olla kuitenkin varsinkin alussa rauhallista toistonopeudeltaan sekä lepopäiviä on syytä pitää harjoitteiden välillä. Harjoittelussa levon ja rasituksen välinen suhde onkin tärkeä huomioida. Pitkällä tähtäimellä harjoittelu tulee suunnitella sen mukaan mitä jänne normaalissa arjessa ja mahdollisesti harrastettavassa lajissa joutuu kestämään.

Patella strap- tyyppinen polvituki saattaa vähentää jänteeseen tulevaa vetorasitusta. CRX patella polvilumpiotuen avulla treenit saattavat sujua kivuttomammin.

Shockwave- paineaalto voi olla turvallinen vaihtoehtona niille, joille harjoittelu ei tuota odotettuja tuloksia. Leikkaushoitoa voidaan arvioida kuntoutujan kanssa, jos 3–6 kk konservatiivinen hoito (mm. harjoitteet) ei ole tuottanut tuloksia.

Apuvälineet hyppääjän polveen

CRX patella polvilumpiotuki

Sukkamallinen polvilumpiotuki pysyy usein paremmin paikallaan kuin perinteinen patella strap

Novaped Sports larrajalan pohjalliset

Mikäli jalkaterä ja/tai polvi ohjautuu esim juostessa sisään, niin valmispohjallisista tai yksilöllisistä pohjallisista saattaa olla hyötyä. Tuote sopii erityisesti niille, kenellä on lievä lattajalka, mutta sitä voidaan käyttää myös jalkaterässä jonka pitkittäinen kaari on normaali. Kantaluun kiilauksen avulla polven linjauksen pitäminen suoremmassa voi helpottua.

Pronation Control lattajalan pohjalliset

Mikäli jalkaterä ja/tai polvi ohjautuu esim juostessa sisään, niin valmispohjallisista tai yksilöllisistä pohjallisista saattaa olla hyötyä. Tuote sopii erityisesti niille, kenellä on lievä lattajalka. Kantaluun kiilauksen avulla polven linjauksen pitäminen suoremmassa voi helpottua. Tuote soveltuu Novaped Sorts pohjallisia paremmin yksilöille, kenellä jalkaterän pitkittäinen kaari on madaltunut kohtuullisen paljon.

Currex Med pohjalliset

Tuotteessa on kevein pitkittäiskaaren tuenta hyppääjän polven pohjallisistamme. Ei kantakiilausta. Soveltuu jalkaterälle, jossa on normaali tai hieman alentunut jalkaterän pitkittäinen kaari.

Huom: Oireilu on syytä erottaa esimerkiksi patellofemoraalisesta kivusta, jossa kipukohta on usein ylempänä ja jota toisinaan pitkään polvet koukussa istuminen tai rappuskävely pahentaa. Hyppääjän polvessa kipua on usein syväkyykyssä.

Polven limapussin tulehdus voi oireilla myös lumpioon kiinnittyvän jänteen alueella. Sinding-Larsen-Johanssonin- tauti voi oireilla lapsilla tai toisinaan nuorilla, ketkä harrastavat aktiivisesti liikuntaa. Verrattaessa hyppääjän polveen Osgood-Schlatterin tauti aiheuttaa oiretta jännealueen toiseen päähän, jänteen sääriluuhun kiinnittyvään osaan.

Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Teemme Myyrmäessä ja Tikkurilassa myös yksilöllisiä tukipohjallisia. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille tai Anniina Meriläiselle.

Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä, tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. 

Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Lähteitä

(1.) Breda S, Oei, E, Zwerver J, Visser E, Waarsing, E, Krestin & de Vos R. Effectiveness of progressive tendon-loading exercise therapy in patients with patellar tendinopathy: a randomised clinical trial. British Journal of Sports Medicine. 2020: 12. Luettavissa osoitteessa: < http://dx.doi.org/10.1136/bjsports-2020-103403> Luettu 6.3.2021

Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.