Känsä eli liikavarvas on tiivistä sarveismassaa, jota iho muodostaa suojautuakseen hankaukselta. Känsiä voi muodostua muun muassa päkiään, varpaisiin tai varpaiden väleihin.
Känsän erottaminen syylästä
Känsä on tärkeää erottaa syylästä, sillä niiden hoito eroaa toisistaan. Känsä on yleensä tasavärinen tai siinä on nähtävissä sisäkkäisiä renkaita känsän sydämen ympärillä. Aluksi känsä voi tuntua paksulta. Syylien aiheuttajat ovat papilloomaviruksia, joita tunnetaan toista sataa erilaista. Esimerkiksi sisäänpäin kasvavassa mosaiikkisyylä on huokoisen näköinen ja siinä on pieniä muuta ihoa tummempia pisteitä.
Känsän kehittyminen
Jalan känsä voi muuttua kivuliaaksi kasvaessaan sisäänpäin, jolloin se voi kohdistaa painetta luiden kalvoille. Ihminen voi muuttaa kivuliaan känsän vuoksi kävelymalliaan, joka kasvattaa riskiä uusien känsien muodostumiseen ja jalan muihin ongelmiin.
Varpaiden virheasennot, kuten lattajalka, toisaalta liian korkea jalan pitkittäiskaari, varpaiden päällekkäisyydet, vasaravarpaat tai vaivaisenluu voivat altistaa jalan känsille. Kuiva joustamaton iho kasvattaa riskiä ja toisaaalta naisilla tavataan känsiä miehiä useammin. Ylipaino voi vaikuttaa asiaan negatiivisesti, mutta jalan rasvapatjan paksuuden vähyys voi altistaa myös liikavarpaille. Jalkineiden merkitys känsän syntyyn on merkittävä. Korkokenkien käyttö kasvattaa runsaasti riskiä, samoin liian pienet kengät voivat vaikuttaa asiaan. Epänormaali kävelymalli voi myös aiheuttaa haasteita.
Känsän hoito
Puristavien ja hankaavien kenkien käyttö on syytä lopettaa ja korkeakorkoisia kenkiä ei ole syytä käyttää jatkuvasti. Jalat kannattaa rasvata iltaisin, mutta varvasvälit jätetään voitelematta jottei iho kostu liikaa.
Markkinoilla on erilaisia liimattavia ihosuojia ja hoitavia salisyyli- ja hydrokolloidilaastareita känsien hoitoon. Laastarihoitoa ei suositella diabetesta sairastaville tai vanhuksille eikä sairauksissa, joissa jalkaterän tuntoaisti on alentunut. Varpaan väleihin laastarihoidot eivät sovi, mutta apteekista saatavalla lampaanvillalla ja erilaisilla varvastuilla voidaan edistää tilannetta. Esimerkiksi internetin Terveysportista löydät tietoa jalan ihosuojista ja laastareista, mutta voit toki kysyä tarkempia kysymyksiä jalkaterapeuteilta tai jalkahoitajilta. Apua voit saada myös apteekista.
Jalan virheasentoja ja epänormaalia kävelymallia voidaan kuntouttaa alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin tai jalkaterapeutin ohjannalla sekä harjoittelulla.
Varpaisiin ja päkiään puettavat tuotteet ovat ihoon liimattavia tuotteita turvallisempia ja käytössä edullisempia.
Sarjavalmisteisilla muotoilluilla pohjallisilla tai yksilöllisillä tukipohjallisilla voidaan pehmentää känsään kohdistuvaa painetta pohjallisen pinnan pehmeydellä sekä tasaamaan painetta pohjallisen muodoilla, jottei jalkaterään kohdistuva paine kuormitu epätasaisesti esimerkiksi känsän kohtaan. Motion Control pohjallisissa yhdistyy pinnan pehmeys ja muotoilu. Kyseiset pohjalliset voivat lievittää tilannetta hyvinkin merkittävästi, jos känsä on jalkapohjan alueella. Pohjallinen sopii jalkaan, joka on hieman madaltunut, normaalikaarinen tai korkeakaarinen. Erityisen hyvin se auttaa hieman madaltunutta jalkaterää. Erittäin vaikeisiin jalkaterän ryhdin ongelmiin on syytä hankkia yksilölliset tukipohjalliset.
Vaivaisenluunsuoja voi auttaa, jos känsä on isovarpaan tyvinivelessä tai isovarpaan ja II-varpaan välissä. Apteekista saatava lampaanvillalla voidaan myös erotella varpaita ja sillä ennaltaehkäistään myös hautumilta. Jalkaterapeutilta tai useimmiten jalkahoitajalta saat myös hyviä apuvälineitä varpaiden hautumien hoitoon.
Känsiä ei saa leikellä itse saksilla eikä vuolla jalkahöylällä haavojen syntymisen ja infektiovaaran takia.