Jalkaterän rasitusmurtuman hoito riippuu merkittävästi siitä, missä jalan luussa murtuma on. Rasitusmurtumasta käytetään toisinaan nimitystä marssimurtuma, sillä vamma on tyypillinen varusmiespalvelusta suorittavilla henkilöillä. Rasitusmurtumassa luun sietokyky ylittyy toistetussa kuormituksessa. 

Tekstissä keskitytään tyypillisimpiin jalkaterän alueen rasitusmurtumiin, mutta emme käsittele siinä kehräsluiden vammoja.

Syyt

Rasitusmurtuma voi alkaa jalan äkillisestä vammasta, mutta tyypillisesti se alkaa vähitellen. Yksipuolinen korkea kuormitus voi aiheuttaa rasitusmurtumia, mutta ikääntyneillä osteoporoottinen luu voi murtua normaalissa arkipäiväisessä rasituksessa.

Murtumaan saattaa altistaa jalan poikkeava kuormitusmalli, kuten lattajalka tai korkeakaarinen jalkaterä. Kasvuikä, naissukupuoli, rasituksen määrään nähden heikko lihaskunto sekä runsaasti harjoittelevilla naisilla syömis- ja kuukautishäiriöt lisäännevät riskiä rasitusmurtumalle. 

Yksipuolinen raskas kuormitus altistaa rasitusmurtumalla, joten aktiiviliikkujan tai varusmiehen normaalirakenteinen luu voi murtua toistuvan kuormituksen seurauksena. Esimerkiksi laskuvarjojääkäreillä on havaittu muita varusmiespalvelusta käyviä  enemmän rasitusmurtumia, joten kuormituksen suuruus vaikuttaa merkittävästi rasitusmurtumien esiintyvyyteen.

Tutkiminen

Jalkaterän rasitusmurtumassa kipua ilmenee murtumakohdan alueella. Kipua voi ilmetä aluksi kuormituksessa, mutta myöhemmin aluetta voi särkeä levossakin. Toisinaan alueella voidaan tilan edetessä huomata aristava paikallinen kyhmy.

Lääkäri määrää tarvittaessa röntgentutkimukseen. On kuitenkin huomioitavaa, että toisinaan muutokset näkyvät kuvantamisissa vasta noin kahden viikon kuluttua oireen pahennuttua. Tietyissä tilanteissa voidaan alun jälkeen tehdä lääkärin harkinnan mukaan magneettitutkimus, jos oire jatkuu voimakkaana ja röntgentutkimuksessa ei olla nähty muutoksia. 

Mikäli kuormitusta rajoitetaan, alkaneet pienet mikromurtumat saattavat usein parantua eivätkä välttämättä näy röntgenkuvissa. Rasituksen jatkuessa mikromurtumat saattavat yhdistyä ja muodostaa murtumalinjan.

Alueen koputtelu ja painelu voi aiheuttaa rasitusmurtumassa paikallista kipua.

Hoito

Hoitoon on syytä hakeutua viimeistään, mikäli paikallinen kipu ei hellitä muutaman päivän kuluttua kevyessä askelluksessa tai mikäli alueella on myös levossa ilmenevää kipua. Suurienergisissä vammoissa ja merkittävissä nyrjähdyksissä hoitoon on syytä hakeutua heti vamman satuttua.

Jalkaterän alueen murtumat voidaan jakaa vamman lokaation perusteella matalan ja korkean riskin vammoiksi. Esimerkiksi veneluun murtuma on korkean riskin vamma ja murtuman tapahtumahetkestä paluu urheiluun voi kestää murtuman tyypistä riippuen noin 16 – 22 viikkoa. Telaluun, viidennen jalkapöytäluun takaosan (Jonesin murtuma), veneluun ja sesamluiden korkean riskin murtumat voivat tarvita kevennyksen lisäksi leikkaushoitoa. Korkean riskin rasitusmurtuman diagnosointi ja tarvittavien hoitotoimenpiteiden aloittaminen ovat tärkeitä, sillä murtuman eteneminen virheasentoon voidaan estää tarvittavalla oikeanlaisella hoidolla.

Keskimmäisen vaajaluun, uloimman vaajaluun, ensimmäisen, toisen, kolmannen tai neljännen jalkapöytäluun tai kuutioluun paranemisessa saattaa selvitä tapauksesta riippuen noin 3-8 viikon kevennyshoidolla. Toki tuolloinkin näissä matalan riskin murtumissa korkean kuormituksen lajeja on syytä välttää pidemmän aikaa. On kuitenkin huomioitavaa, että matalan riskin murtuma-alueen ongelmat voivat olla eri asteisia ja siten vaativat erilaista hoitoa. Jalkapöydänluiden murtumista voin lukea lisää täältä.

Kantaluun murtuma luokitellaan usein matalan riskin murtumaksi, mutta se vaatii useimmiten enemmän keventämistoimenpiteitä kuin muut matalan riskin vammat. Saapasortoosia, kipsiä ja kyynärsauvoja käytetään kantaluun murtuman hoidossa.

Matalan riskin murtumat paranevat useimmiten keventämällä kuormitusta esimerkiksi jättämällä kuormittava liikunta tauolle, kevennyskengillä, hiilikuitupohjallisella ja/ tai kivuliaassa vaiheessa kyynärsauvojen avulla.

Hiilikuitupohjallisia käytetään vähentämään jalkaterän etuosan ja keskiosan liikettä, joten ne soveltuvat useimmiten hyvin jalan keskiosan ja etuosan rasitusmurtuman kuntoutukseen. Niitä käytetään yhdessä kevennyskenkien kanssa tai niillä pyritään saman tyyppiseen vaikutukseen kuntoutujan omissa kengissä kuin kevennyskengillä. Voit tilata hiilikuitupohjallisia täältä.

Mikäli murtuma sijaitsee korkean riskin alueella, keventämisessä on syytä usein hyödyntää useaa eri menetelmää. Kyynärsauvojen käyttö on aiheellista mikäli muutoin jalan kuormittamista ei saada kivuttomaksi, mikäli murtuma sijaitsee korkean riskin murtuman alueella tai jos se sijaitsee sellaisessa luussa, jossa on riskinä luun vääntyminen pois normaalista luun asennosta (dislokaatio). Noudatathan aina lääkärisi ohjeistusta jalkaterän murtumien kuntoutuksessa.

Vähitellen alkava jalan kuormittaminen voidaan aloittaa, kun kipu sekä kävellessä että murtuman kohdalta painellessa on hävinnyt. 

Fysio- tai jalkaterapiassa voidaan pyrkiä etsimään akuuttivaiheen jälkeen poikkeavat liikemallit ja vaikuttamaan niihin mm. tekniikka- sekä voimaharjoittelun keinoin, jotta jalkaterälle kohdistuva kuormitus kohdistuu tasaisesti. Terapeutti voi toimia apuna myös esimerkiksi akuuttivaiheen jälkeen apuväline- ja jalkineratkaisujen mietinnässä sekä suunnitellen vähitellen alkavaa aktiiviliikuntaan paluuta.

Ennaltaehkäisy

Jalkaterän murtumia voidaan ennaltaehkäistä välttäen äkillisesti aloittavaa yksipuolista vaativaa kuormitusta. Kuormituksen noston tulisi tapahtua asteittaisesti. Iskunvaimennetuista jalkineista tai pohjallisista saattaa olla hyötyä. Monipuolinen harjoittelu, jossa ei ole nopeaa suurilla painoilla tapahtuvaa kuormitusta voi olla suositeltavaa erityisesti alussa. 

Luu tarvitsee vahvistuakseen kuormitusta. Mikäli haaveilet pitkästä vaellusretkestä, niin hyvien jalkineiden lisäksi jalkateriä kuormittava liikunta ennen vaellusta voi ennaltaehkäistä jalan vammoilta.

Lopuksi

Rasitusmurtuman paranemisaika voi usein olla pidempi kuin alussa voisi odottaa. Tämä pitää paikkaansa erityisesti korkean riskin murtumissa. Kevennä riittävästi ja noudata tapaamasi lääkärin neuvoa hoidosta. 

Mikäli olet urheilija tai aktiiviliikkuja, voit edelleen harjoitella ylä- tai keskivartaloasi, kunhan teet sen kuormittamatta paranevaa jalkaterää.

Hiilikuitupohjallinen

Hiilikuitupohjallisella pyritään vähentämään jalkaterän etu- ja keskiosan liikettä. Kantaluun tai telaluun murtumissa hiilikuitupohjallisista ei ole hyötyä.

Currex Low Arch pohjalliset

Dynaamisen Currex pohjallisen avulla tasaat jalkaterälle tulevaa painetta ja lisäät hiilikuitupohjallisten käytön yhteydessä jalkineen käyttömukavuutta. Ethän käytä tätä tai muita pitkittäiskaarta tukevia pohjallisia, mikäli teillä on veneluun murtuma.

Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan

Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.

Voit varata ajan Myyrmäen Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille.

Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin. 

Sivuston jalkaspesialisti.fi sisältö on ainoastaan täydentävää tietoa ja hoidon perustan suunnittelee kuntoutujan tavannut terveydenhuollon ammattilainen. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi lääkäriltä (mm. diagnosointi), alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.

Shopping Cart

Lisätietoa harjoitusohjeista

Tämän tuotteen ostaja voi hankkia pääsyn alaraajafysioterapeutin suunnittelemiin harjoitusvideoihin videoportaalissamme tai kirjalliset oirespesifit ohjeet tilauksensa mukaan. Valittavissa olevat harjoitusvideot ja kirjalliset harjoitusohjeet vaihtelevat tuotekohtaisesti.

Alta otsikko klikkaamalla löydät tarkemmat harjoitekohtaiset esittelyt:

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjotteita lattajalkaan, joita voi tehdä tarvittaessa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat yli 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Harjoitteilla pyritään edistämään jalan ryhtiä lievässä lattajalassa, mutta osa harjoitteista soveltunee myös merkittävämpään lattajalkaan. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Mukana lisäharjoitteita lonkalle ja venytyksiä pohkeelle, joita voi tehdä videon opastamissa tilanteissa tarvittaessa.

Alaraajafysioterapian käytäntöihin ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 20 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Harjoitteet on suunniteltu polven nivelrikon kuntoutukseen. Harjoitteet etenevät nousujohteisesti, ja niissä on huomioitu eri kuntotason omaavat asiakkaat. Videoilla on lihasvoimaharjoitteiden lisäksi erilliset osiot tasapaino- ja liikkuvuusharjoitteille, joita tehdään videoiden ohjeistuksen perusteella vain tarvittaessa.

Voit valita videot vain tiettyjen polven nivelrikon tuotteiden lisänä 24,90€ lisähintaan.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen terapeutin suunnittelemat harjoitusvideot koostuvat noin 30 minuutin videomateriaaleista, joissa kuvataan harjoitteet käytännössä.

Vaikka harjoitteet on valittu erittäin tarkasti ja niissä on pyritty parhaalla mahdollisella tavalla huomioimaan yksilöllisyys, niin ne eivät kuitenkaan saa korvata teille yksilöllisesti ohjattuja harjoitteita. Erityisesti vaikeissa jalan ongelmissa konsultoithan lääkäriä, alaraajafysioterapiaan erikoistunutta terapeuttia tai jalkaterapeuttia.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään parantamaan jalkaterän toimintaa ja ryhtiä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Harjoitteita ei suositella korkean jalkaholvin omaaville tai vaikeista jalkaterän ongelmista kärsiville asiakkaille.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua plantaarifaskiitissa sekä lisäämään sen kuormituskestävyyttä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Monipuolisemmat ja tarkasti kuvatut ohjeet plantaarifaskiittiin saat ostamalla plantaarifaskiitin videoidut harjoitusohjeet verkkokaupastamme.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua päkiän kivussa. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua hallux rigiduksessa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua akillesjänteen tendinopatiassa (1,5cm – 8cm kiinnityskohdasta ilmenevä kipu) sekä lisäämään jalan kuormituskestävyyttä.

Harjoitteet etenevät nousujohteisesti ja niissä on huomioitu jalan kivun voimakkuus. Tarvittaessa ohje aloitetaan isometrisistä harjoitteista, jonka jälkeen siirrytään eksentrisiin harjoitteisiin sekä muun muassa niin sanottuihin heavy slow harjoitteisiin.

Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa. Jos kipu jatkuu vaikka käytätte tukea ja noudatatte harjoitusohjetta, niin suosittelemme hakeutumista fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle.

Tutkittuun tietoon, käytännön kokemuksiin ja erityisesti alaraajafysioterapian käytänteisiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään vähentämään jalan kipua vaivaisenluussa sekä lisäämään jalan toimintakykyä. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja millaisia oireita jalassa on. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.

Tutkittuun tietoon ja käytännön kokemuksiin perustuvat alaraajafysioterapiaan erikoistuneen fysioterapeutin suunnittelemat harjoitusohjeet koostuvat harjoitteista, joiden avulla pyritään lisäämään jalan toimintakykyä nilkan nyrjähdyksen jälkeen sekä vähentämään riskiä uuteen nilkan nyrjähdykseen. Harjoitetaso etenee huomioiden, kuinka kauan nilkan nyrjähdyksestä on mennyt aikaa ja mikä on vamman aste. Harjoitteet kuvataan esimerkkien avulla ja ohjeissa on eri variaatiot harjoitteille huomioiden liikunnallisesti aktiiviset ja ei niin aktiiviset yksilöt. Harjoitusohjelma ei kuitenkaan korvaa esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneen ammattilaisen tai jalkaterapeutin tekemää yksilöllistä harjoitusohjelmaa.