Hallux rigiduksessa isovarpaan tyvinivel on jäykistynyt. Nivel voi alkaa kipuilemaan, joka taas aiheuttaa toiminnan häiriötä muissa jalkaterän nivelissä.
Hallux rigidukseen liittyy isovarpaan tyvinivelen kulumaa/ nivelrikkoa.
Isovarpaan pitäisi pystyä tekemään jalkapöytäluuhun suhteessa ainakin 45 – 65 asteen liike. Isovarpaan liike kävellessä auttaa myös jalkaterän holvia saavuttamaan optimaalisen jalkaterän asennon.
Hallux rigiduksella on paljon yhteistä hallux limituksen kanssa. Toisinaan termeillä tarkoitetaan samaa tilaa. Hallux limituksella tarkoitetaan joissain lähteissä lievempää tilaa kuin hallux rigidus.
Koukistajan jänteen liikerajoitus ja sesamluun ongelma saattaa johtaa myöhemmin isovarpaan tyvinivelen kipuun ja kulumaan.
Hoito
Hoitona jäykkään isovarpaaseen on rullaava jalkine ja ortoosihoidot. Jalka- tai fysioterapeuttisilla harjoitteilla voidaan minimoida ongelman mukanaan tuomat toiminnan häiriöt sekä parantaa alaraajan linjauksia. Terapiaan voi liittyä myös teippaukset sekä nivelmobilisoinnit.
Toiminnallisessa hallux limituksessa ortoosien ja jalkineiden lisäksi saatetaan hyötyä esimerkiksi seesamluiden alueen mobilisoinneista, tarkasti valituista harjoitteista ja kävelyn ohjauksesta (1).
Mikäli ortoosihoidot ja mm. kengän valintaan liittyvät toimenpiteet eivät ole riittäviä, niin nivel joudutaan leikkaamaan. Ensisijainen korjaustoimenpide on isovarpaan tyvinivelen jäykistysleikkaus. Tuolloin varvas ei enää liiku tyviniveleltään, mikä voi heikentää esimerkiksi tasapainoa iäkkäillä henkilöillä ja nuoremmat potilaat saattavat joutua lopettamaan juoksemista vaativat harrastuksensa.
2021 julkistetun tukimuksen mukaan isovarpaan tyvinivelen nivelrikossa nivelen liikettä vähentävistä pohjallisista saattaa olla hyötyä (2). Kauttamme saatava Hallux rigid pohjallinen sopii erityisesti, jos jalka ei ole pitkittäiskaareltaan alentunut ja jos nivelessä on vielä jonkin verran liikettä. Vertailimme markkinoilla olevia valmispohjallisia ja mielestämme Hallux rigid pohjallinen antaa parhaimman tuen kivun lievittämiseksi. Urheilujalkineissa on usein osin joustamaton pohja ja jalkineen ulkopohjaan tehty isovarpaan tyven kipua vähentävä päkiäkeinu. Huomaathan, ettet hanki jalkinetta, jossa jalkineen sisärakenteen vuoksi varpaat ovat ylöspäin.
Tavalliseen kävelykenkään taitava suutari pystyy tekemään päkiäkeinun irrottamalla ulkopohjan, lisäämällä ulkopohjan väliin jäykän päkiäkeinurakenteen ja liimaamalla ulkopohjan jälleen takaisin paikalleen.
Apuvälineitä kipuilevaan hallux rigidukseen
Hallux rigid pohjalliset
Bauerfeind Redux hallux
Lähteitä:
(1.) Shamus, Jennifer & Shamus,Eric & Nacken, Rita & Brucker, Bernard & Skaruppa, Cindy. The Effect of Sesamoid Mobilization, Flexor Hallucis Strengthening and Gait Training on Reducing Pain and Restoring Function in Individuals With Hallux Limitus: A Clinical Trial. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2004 Jul;34 (7) :368 – 76
(2.) Monteanu S, Landorf K, McClelland J et al. Shoe-stiffening inserts for first metatarsophalangeal joint osteoarthritis: a randomised trial. Osteoarthritis and Cartilage. 2021. DOI: 10.1016/j.joca.2021.02.002.
Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan
Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.
Voit varata ajan Myyrmäen Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille tai Anniina Meriläiselle.
Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin.