Hoito
Lepo sopivissa määrin on suositeltavaa. Mitään täyskieltoa liikunnasta ei ole kuitenkaan syytä alkaa toteuttamaan. Repivimmästä hyppyjä ja kyykistyksiä sisältävästä liikunnasta on kuitenkin syytä pitää ainakin lyhyt tauko. Tilanteessa voidaan toteuttaa lajikohtaisia korvaavia harjoitteita.
Fysioterapeutin, jalkaterapeutin tai muun jalan kuntoutukseen perehtyneen ammattilaisen ohjaukseen perustuva reiden ja pohkeen alueen harjoittelu edistää tilannetta. Lihaskireyksiin ja hallinnan parantamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.
Patella strap- tyyppinen polvituki saattaa vähentää alueelle tulevaa vetorasitusta. CRX patella polvilumpiotuen avulla treenit saattavat sujua kivuttomammin. Teippauksella voidaan saada lievitystä kipuihin ja Shockwave-paineaaltohoitoa voidaan harkita Osgood-Schlatterin taudin paranemisen edistämiseksi.
Alkuvaiheen tehokas hoito saattaa lyhentää Osgood-Schlatterin taudin kestoa, joten lääkärissä tai esim. alaraajafysioterapiaan erikoistuneella terapeutilla kannattaa käydä varhaisessakin vaiheessa. Yleensä kuvantamistutkimuksia ei tarvita. Toisaalta pitkään jatkunut tai erittäin kipeä polvi kannattaa kuvauttaa avulsiomurtuman poissulkemiseksi.
Harjoitteissa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä liikaa, sillä liian pian aloitettu korkeatehoinen etureiden harjoittelu voi ärsyttää sääriluun kyhmyä entisestään. Esimerkiksi isometrisistä harjoitteista alkava treeni voi olla perustellumpaa. Venyttelyissä ja lihasvoimaharjoitteissa on syytä kuitenkin asteittain edetä vaativimpiin liikkeisiin. Vähitellen aloitetut korkeatehoiset etureiden harjoitteet sekä takareiden venyttelyt ovat todettu tehokkaiksi Osgood-Schlatterin taudissa (1).
Tila uusiutuu varsin helposti. Liikunnalliselle lapselle tai nuorelle Osgood-Schlatterin tauti voi olla varsin häiritsevä ongelma. Toisaalta ennuste on yleensä todella hyvä. Oireilu loppuu yleensä kasvun loppuessa tai sääriluun kasvulevyn umpeutuessa (2).
Huom: Alueen kipu voi johtua myös muista ongelmista. Polven limapussin tulehdus voi oireilla myös lumpioon kiinnittyvän jänteen alueella. Hyppääjän polvessa (toiselta nimeltään patellaarinen tendinopatia) kipu paikantuu polvilumpion alapuolelle jänteeseen. Oireilua provosoi polven ojennusliikkeet, kuten hyppiminen. Hyppääjän polvea onkin usein 15–30- vuotiailla, jotka harrastavat aktiivisesti esimerkiksi palloilupelejä. Verrattaessa Osgood-Schlatterin tautiin Sinding-Larsen-Johanssonin tauti aiheuttaa oiretta jännealueen toiseen päähän, jänteen polvilumpioon kiinnittyvään osaan.
Apuvälineet ja Osgood-Schlatter
CRX patella polvilumpiotuki
Novaped Sports lattajalan pohjalliset
Pronation Control lattajalan pohjalliset
Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan
Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.
Voit varata ajan Myyrmäen tai Tikkurilan Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille tai Anniina Meriläiselle.
Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä, tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin.
Lähteitä
(1.) Purushottam, A, Gholvea, David, M, Schera, B, Saurabh, Khakhariaa, Roger, F, Widmanna, B, Daniel, W & Greena, B. Osgood Schlatter syndrome. Curr Opin Pediatr 19:44–50.2007 Lippincott Williams & Wilkins. Level Of Evidence: 1A
(2.) Gholve, PA, Scher DM, Khakharia, S, Widmann, RF, Green, DW: Osgood Schlatter syndrome. Curr Opin Pediatr. 2007; 19:44-50