Jalkapöydänluiden murtumia voi aiheuttaa esimerkiksi pitkäaikainen rasitus, kuten juokseminen, kävely kovalla alustalla tai hyppylajit. Toisinaan murtuma ilmenee ilman voimakasta rasitusta. Murtuman voi aiheuttaa lisäksi vääntyminen tai jalkapöytään tuleva isku. Toinen tai kolmas jalkapöydän luu on tyypillinen paikka murtumalle.
Ehkäisyssä saattaa auttaa hyvän iskunvaimennuksen omaava jalkine ja pohjallinen. Matalakaarista jalkaa kannattaa harjoittaa ja akilleskireyksiin on syytä kiinnittää huomiota.
Jalkapöydänluiden murtuman tunnistaminen
Jalkapöydän päälle saattaa tulla paikallista turvotusta ja luu voi olla painettaessa arempi kuin viereiset jalkapöydän luut. Ammattilaiset hyödyntävät myös koputtelutestejä vamman kliinisessä tutkimisessä. Aluksi kipu ilmenee vain rasituksessa, mutta myöhemmin myös levossakin. Varaaminen jalalle voi olla erittäin kivuliasta ja kävely voi olla erittäin haastavaa. Pitkittyessään alueella voi ilmetä myös lepokipua. Epäiltäessä jalkapöydän murtumaa on suositeltavaa käydä lääkärissä, varsinkin jos kipu on jatkunut useita päiviä ja se vaivaa myös levossa.
Jalkaterän murtuma ei suoranaisesti kuulu metatarsalgiaan. Jalkaterän yleisimmistä rasitusmurtumista voit lukea täältä. Diagnoosin voi tehdä vain lääkäri.
Jalkapöydänluiden murtumien hoito
Hoidossa pääasiallisia asioita ovat rasituksen vähentäminen ja kivuliaan raajan kuormituksen keventäminen. Tämä onnistuu esimerkiksi kyynärsauvojen ja jäykkäpohjaisen kengän avulla. Hoitokengissä on useimmiten päkiäkeinu. Mikäli jalkapöydänluiden murtumia on useita, jalka joudutaan toisinaan kipsaamaan. Hoitoon vaikuttaa myös se onko kyseessä lievä rasitusmurtuma vai jo pidemmälle kehittynyt murtuma.
Normaalisti yhden jalkapöydän luun murtuma paranee välttämällä rasitusta ja tarvittavilla kevennyshoidoilla noin 3–6 viikon aikana. Tästä on kuitenkin poikkeuksena viidennen jalkapöytäluun murtuman variaatio (Jonesin murtuma), joka voi toisinaan tarvita leikkaustoimenpiteitä ja pidemmän jakson kuormituksen keventämistä. Kaikissa jalkapöytäluiden murtumissa on ehdoton juoksukielto vähintään 6 viikon ajan, mutta toisinaan myös pidempään. Noudatathan kevennyshoidoissa lääkärin ohjeistusta.
Hiilikuitupohjallisilla pyritään vastaavaan kuin lääkärin määräämällä jäykkäpohjaisilla kengillä. Saat verkkokaupastamme verrattaen jäykkiä ja vähän tilaa vieviä hiilikuitupohjallisia. Dynaamisesta Currex Low Arch pohjallisesta saattaa olla hyötyä ongelman pidentyessä ja sitä käytetään myös hiilikuitupohjallisen kanssa tuomaan hiilikuitupohjallisten käyttöön lisämukavuutta. Hiilikuitupohjallisen vähentäessä pitkittyneen pronaation mukanaan tuomaa jalkapöydänluiden liikettä kävellessä luut voivat parantua nopeammin. Veneluun (naviculare) murtumaan varsinkin ei dynaamiset verrattaen kovat pohjalliset saattavat olla huono vaihtoehto. Mikäli murtuneen jalan jalkineessa on pohjallinen ja sen käytöstä ei ole apua, niin sen käyttö on syytä lopettaa.
Valmistamme jalkaterän murtuman kuntoutuksessa hyödynnettäviä pohjallisia Fysios Mehiläisen Myyrmäen toimipisteessä.
Hiilikuitupohjallinen
Currex Low Arch pohjalliset
Varaa aikasi fysioterapiaan Vantaalle tai etäfysioterapiaan
Hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli kipu pitkittyy, liittyy traumaan ja jos jalka ei kestä astumista.
Voit varata ajan Myyrmäen Fysios Mehiläisen toimipisteeseen, jossa fysioterapeutti voi tutkia jalkasi, arvioida mahdollisen apuvälinetarpeen sekä suunnitella yksilölliset harjoitteet. Voit varata käynnin Myyrmäkeen myös soittamalla Mehiläisen ajanvaraukseen numeroon 010 414 00. Kerro varatessasi aikaa, että haluat ajan fysioterapeutti Antti Mässelille.
Etäfysioterapiaan varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen sekä, tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin.
Sivustolla jalkaspesialisti.fi olevat tiedot eivät korvaa ammattilaisen antamaa lääketieteellistä neuvontaa. Myöskään sivuston jalkaspesialisti.fi sisältöä ei saa käyttää diagnoosin tai hoidon perustana, vaan se on ainoastaan täydentävää tietoa. Vain lääkäri voi tehdä diagnosointia. Apua kuntoutukseen saat esimerkiksi alaraajafysioterapiaan erikoistuneelta terapeutilta tai jalkaterapeutilta.